Vier tips om uit je kop, in je lijf te komen

Koen Brinkgreve ziet vanuit zijn achtergrond bij Defensie overeenkomsten tussen militairen en artsen. Veel passie, veel toewijding, maar ook het wegmaken van zichzelf ten behoeve van die persoonlijke missie. Met ademwerk helpt hij je uit je kop, in je lijf te komen.

Werken met je hoofd

Als arts of verpleegkundig specialist werk je veel met je hoofd. In contact komen met jezelf, je lichaam en je gevoel helpt je om de arts te zijn die je het liefst zou willen zijn en je werk te doen vanuit jouw authentieke waarden. Maar hoe kom je uit die ratio, en in je gevoel? Vier praktische tips!

  1. Ademwerk
    Met het lichaam en de adem kunnen we dingen die vast voelen weer bewegen. Waar spanning vastzit in het lijf, kunnen we daar met adem en beweging weer ruimte in krijgen. Het mooie is dat er dan ook weer ruimte in je gedachten komt: je gaat uit je kop, in je lijf. En je lijf probeert je continu vanalles te vertellen. Lees hier meer over ademwerkbegeleider Koen.

  2. Yoga Nidra
    Yoga Nidra is letterlijk ‘yoga slaap’, maar het heeft niets te maken met slaap. Gedurende de sessie lig je wel op je rug, maar je bent in een diepe staat van ontspanning. Tijdens Yoga Nidra word je naar je onderbewuste geleid, waar je verschillende lagen aanraakt. Yoga Nidra helpt je om contact te maken met een deel van jezelf waar je in de dagelijkse hectiek niet bij komt. Lees hier meer over Yoga Nidra begeleider Nadia.

  3. Temperatuurverschillen
    Experimenteer met blootstelling aan kou en warmte. Dat hoeft niet meteen een ijsbad te zijn: een koude douche is voldoende. Of voel de warmte van de zon op je huid en concentreer je daarop. Deze zintuiglijke sensaties helpen je om je aandacht af te leiden van mentale ruis. (Een ijsbad kán natuurlijk wel… - lees hier meer over mijn eigen ervaring)

  4. Free floating of thoughts
    Je kunt een ruimte of plek in de natuur opzoeken waar je volledig vrij bent van prikkels. Vrij van indrukken van buitenaf kun je je eigen gedachten en associaties volledig de vrije loop laten. Hierdoor ontstaat ruimte voor creatieve en vernieuwende ideeën, of oplossingen voor problemen waar je nog nooit aan gedacht had. Verschillende genieen gingen je voor. Zo had Einstein een houten bootje waar hij uren mee een meertje opging om zijn gedachten te bevrijden. Fun fact: ze hebben hem meerdere keren moeten redden omdat hij te ver afgedreven was. Kijk hier een video over het inspirerende onderzoek van Nancy Andreasen.

Vorige
Vorige

Hoe ik stopte als SEH-arts (en wat ik daarvoor terug kreeg)

Volgende
Volgende

Doorpakken met bierviltjes (of: hoe Femke naast SEH-arts coach werd)