“Ook als je geen vragen hebt kan Déjà Vu je antwoorden geven”

Remko volgde vorig jaar nascholing Déjà Vu en is nu - naast zijn werk als cardioloog - bezig met het opzetten van een digitaal gezondheidsplatform.

Hoe ben je bij nascholing Déjà Vu terechtgekomen?

Ik ben cardioloog en daarnaast werk ik als gezondheidsconsulent, als zzp’er. Ik was - en ben nog steeds - zoekende: wat is voor mij de beste vorm om mijn werk in te richten? Is het een combinatie, is het het één of het ander, of is het misschien iets heel anders?

Ik zag mensen om me heen keuzes maken, of frustraties uiten over hun werk. Misschien is het een midlife, maar ik merkte dat ik ook weleens wilde weten: wat is mijn stip op de horizon eigenlijk? Waar zou ik naartoe willen in mijn werkende leven? 

Dit voelde als een goed moment om antwoord op die vragen te krijgen. Áls ik zou willen switchen, dan moet het nu. Ik vond het nuttig om mezelf bijtijds een spiegel voor te houden. Nascholing Déjà Vu leek me een cursus die precies aansloot op die overwegingen. 

Wat vond je van de nascholing?

Bij nascholing Déjà Vu gaat het niet om het bijspijkeren van medische kennis. Het gaat erom om in zijn algemeenheid te kijken naar: waar ben ik mee bezig? Is dit iets wat ik mijn hele leven wil blijven doen? En als dat zo is - wat ook prima is - wat zou dan een mooi punt aan de horizon zijn om naartoe te werken?

De nascholing was voor mij erg inzichtelijk. Ten eerste werden de ideeën die ik heb op het gebied van werk realistisch, in plaats van abstract en ongrijpbaar. Maar er was bijvoorbeeld ook een sessie waarbij we terug gingen naar de basis om na te denken over de zin van ons leven. Daar kwam duidelijk uit dat mijn gezin voor mij het allerbelangrijkste is. De droom die ik heb is mooi, maar mijn gezin staat op nummer één - daar heb ik nu ook echt invulling aan gegeven. 

Daarnaast gingen we heel concreet aan de slag met het maken van een stappenplan. Je droom wordt niet vanzelf werkelijkheid. We hielden ons bezig met de vraag: wat belet jou om de stappen te ondernemen die nodig zijn?  Er was een tijdslijn met tussenstappen waaraan ik me heb proberen te houden, waardoor het gemakkelijker is geworden om mijn ideeën te  realiseren. Ik heb de 3 maanden na de cursus ook echt gebruikt om hele concrete stappen te zetten.

Wat is die droom?

Mijn droom is om gezondheidszorg op te zetten, in plaats van de ziekenzorg die we nu hebben. Mensen gaan naar de dokter omdat ze ziek zijn, maar ze leren nergens hoe je gezond kunt zijn.

Het idee is om een digitaal platform te ontwikkelen waarbij mensen inzicht krijgen in hun eigen gezondheid. De meeste bestaande platforms zijn gebouwd door ondernemers die er vooral veel geld mee willen verdienen, maar voor mij is het belangrijk om iets laagdrempeligs en betaalbaars neer te zetten voor álle mensen, zodat ze inzicht kunnen krijgen in hun eigen gezondheid. Naast vragenlijsten maken we gebruik van labtests en geven we advies - een unieke aanvulling op het aanbod dat er al is. Dit bestaat nergens, het is echt een nieuwe niche. Maar als je zoiets gaat opzetten moet je goed nadenken hoe je dat neer gaat zetten, daarom ben ik om tafel gegaan met een aantal mensen die verstand hebben van ondernemen. 

Ik heb geleerd dat het opzetten van een bedrijf niet makkelijk is - we maken nu een doorstart, binnenkort zitten we weer om tafel met nieuwe investeerders. Maar het is enorm inspirerend om hier mee bezig te zijn. 

Hoe zie je de toekomst?

Ik weet nog niet hoe de balans er in de toekomst uit gaat zien. Ik werk nu 4 dagen in de week als cardioloog en 1 dag besteed ik aan mijn onderneming. Als het bedrijf beter gaat lopen schuift die balans misschien ook weer wat op, dat ben ik nog aan het uitzoeken. Op dit moment ben ik vooral heel blij dat ik de luxe heb om aan die knoppen te draaien. Ik had bijvoorbeeld nooit mijn carrière als cardioloog op willen geven, en gelukkig is dat ook helemaal niet nodig. Ook dat werd duidelijk tijdens de nascholing.

Zou je de nascholing aanraden aan anderen?

Zeker. Om mee te doen hoef je niet per sé onzeker te zijn over je werk, of in een midlife crisis te zitten, haha. Het is sowieso heel waardevol om met gelijkgestemde, avontuurlijke mensen - want dat zijn de meeste deelnemers - na te denken over de betekenis van werk in het algemeen en je vak in het bijzonder. 

Daarnaast ga je toch wel een beetje uit je comfortzone waardoor je gedwongen wordt om écht na te denken. Ik denk dat heel veel mensen daar iets aan zouden kunnen hebben, zelfs zonder dat ze dat op dit moment doorhebben. 



Volgende
Volgende

Hoe Hannah haar hart volgde (en tegen de richting in zwom)