Hoe Hannah haar hart volgde (en tegen de richting in zwom)
Hannah volgde in het voorjaar van 2022 nascholing Déjà Vu - de allereerste editie! Hoe gaat het nu met haar?
Hannah, leuk om je weer te spreken!
Yes, leuk om terug te blikken op de nascholing!
Wat hield jou bezig voor je bij Déjà Vu terechtkwam?
Ik heb het gevoel gehad altijd een beetje anders geweest te zijn dan anderen. Aan de ene kant is dat fijn, want ik kan mijn eigen pad bewandelen, maar aan de andere kant kan ik me ook ontheemd voelen. Dat had ik ook in het ziekenhuis waar ik mijn opleiding tot internist deed. Ik was er niet helemaal op mijn plek, maar kon mijn vinger niet leggen op de oorzaak.
Toen ontmoette ik een homeopathisch arts, en zijn verhaal sprak mij meteen enorm aan. Ik had affiniteit met homeopathie vanwege mijn familie die er altijd veel mee bezig was, de geneeskunde op zich, en mijn leefstijl in het algemeen. Maar binnen mijn opleiding had ik nooit het gevoel dat er plaats was voor die benadering van de zorg. Het ziekenhuis en homeopathie staan ver uit elkaar.
Na die ontmoeting besloot ik een opleiding tot homeopatisch arts te gaan doen. Maar ik durfde het niet te vertellen in mijn maatschap: ik was bang dat mijn collega’s het zouden veroordelen. Dus op mijn vrije dag en in de weekenden was ik aan het studeren en liep ik mee in een andere praktijk.
Tijdens een kraambezoek van een collega viel ik door de mand: mijn studieboeken lagen op tafel en die riepen allerlei vragen op. Maar tot mijn grote verrassing vond hij het hartstikke leuk. Hij trok me over de streep om er op mijn werk voor uit te komen. Het was alsof ik uit de kast kwam. De reacties waren heel verschillend: sommigen waren openlijk enthousiast en anderen hielden zich stil. Maar over het algemeen reageerden mensen op een leuke manier verrast: ‘Hannah, jij? Jij bent zo rationeel!’
Precies, en daarom doe ik dit juist.
Hoe kwam je uiteindelijk bij nascholing Déjà Vu terecht?
Ik wist - nu ik out in the open was - dat ik die twee aspecten van de geneeskunde wilde combineren, maar de grote vraag was: hoe? Ik werkte een dag per 2 weken in de praktijk van de homeopatisch arts waar ik mijn opleiding had gedaan, maar dat was veel te weinig. En ik moest de twee zaken gescheiden houden: in het ziekenhuis mag ik geen advies geven vanuit homeopathische invalshoek. Dat vind ik soms lastig, want als arts wil ik alles inzetten wat ik ken om een patiënt te helpen. In mijn zoektocht naar de juiste combinatie van mijn werk als specialist en op dit complementaire vlak kwam ik nascholing Déjà Vu op het spoor.
Ik zag online een bericht van een collega, die cardioloog is. Hij zit net als ik meer aan de holistische kant van het vak. Hij postte dat hij deze nascholing ging doen en ik werd nieuwsgierig. Het klonk vaag, maar ook intrigerend. Ik heb met Juliette gebeld om haar te vragen: Wat is deze cursus? Ik legde uit met welke vraag ik zat en Juliette zei: dat is een perfecte vraag om bij ons uit te zoeken. Natuurlijk, haha :).
Ik moet je heel eerlijk zeggen, de accreditatiepunten trokken me over de streep. Je krijgt je punten, de kosten worden vergoed: typisch gevalletje van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. En op de website stond: geef je maar over. Hoewel dat totaal niet bij me past, was ik toch nieuwsgierig geworden. Dus ik trok de stoute schoenen aan.
En? Wat was je eerste indruk?
Ik kwam aan in een afgelegen bos en kende helemaal niemand van de medecursisten. We zouden gaan sporten, mediteren, er kwam massagegedoe aan te pas en ademwerk.
Ademwerk! Mijn eerste neiging was om direct rechtsomkeert te maken, ik was nog nooit zó ver uit mijn comfortzone geweest. Maar ik dacht aan de woorden op de website: geef je maar over. En… I did.
Uiteindelijk vond ik het echt geweldig. En dat had ik van tevoren nooit gedacht. De nascholing heeft mij duidelijkheid gebracht: wat wil ik nou eigenlijk? Ik heb mijn ultieme droom in iets realistisch kunnen omzetten - hoe waardevol is dat?
Door er - onder begeleiding - over te praten met de medecursisten kom je erachter wat je probleem is, en dat vormt zich naar een plan. Tegelijkertijd leer je ook van het proces van de anderen. Iedereen komt met een hele andere vraag, maar elke vraag kun je op de één of andere manier betrekken op jouw eigen zoektocht.
Daarnaast ben je ver weg, in de natuur, en je hebt de tijd. Je hoeft niks anders dan na te denken over wat je wil. En daar krijg je begeleiding in en handvatten voor. Geweldig.
Fijn om te horen dat het toch nog meeviel ;). Wat is voor jou duidelijk geworden tijdens de nascholing?
Kijk, in mijn ideale ziekenhuis kan alles. Het is een plek voor homeopathie en andere complementaire zorg, maar is er ook hoog gespecialiseerde reguliere zorg. Iedereen heeft er respect voor elkaars benadering van het vak, én deze zorginstelling staat op een mooie plek in de natuur. Net als in de VS, daar hebben ze een groot kankerinstituut waar ze het zo doen. In Duitsland en Zwitserland zijn ze hier ook heel ver mee. Maar in Nederland is zo’n ziekenhuis - binnen de tijdspanne van mijn carrière - waarschijnlijk niet realistisch. Helaas.
Maar wat ik wel duidelijk heb gekregen is hoe ik die twee dingen zelf kan combineren. Voor mij is het nu een zoektocht geworden naar een ideale én realistische combinatie van die twee dingen: een heel duidelijk doel waar ik naartoe aan het werken ben.
- Eigenlijk zou ik het best fijn vinden om een opfriscursus te doen om te kijken hoe het nu staat met de ideeën en gedachten van toen. Waar kan ik me aanmelden?
Leuk Hannah, je bent van harte welkom! Aanmelden kan hier :).